Moderne werkplek Nieuws

De voordelen van Microsoft Edge

Op vrijdag 5 februari kondigde Microsoft aan dat de oude Edge-browser vanaf april 2021 vervangen gaat worden door de nieuwe versie. De nieuwe Microsoft Edge browser draait inmiddels alweer een jaartje mee, maar is lang niet bekend bij iedereen. We vinden Edge namelijk terug op een schamele derde plek als we kijken naar de verdeling van browsergebruik in januari van 2021 (bron: statcounter). De top 5 ziet er als volgt uit:

 1. Chrome 55,61%
 2. Safari 26,26%
 3. Edge 5,3%
 4. Samsung internet 5,19%
 5. Firefox 3,81%

Microsoft Edge wordt in Nederland dus ‘slechts’ door zo’n 5% van de internetsurfers gebruikt en dat mag best wat omhoog vinden wij. Edge is namelijk zeer gebruiksvriendelijk en komt met een aantal mooie voordelen. In dit blog benoemen we deze voordelen en ‘to be fair’ ook enkele nadelen.

Hoe is Microsoft Edge ontstaan?
In 2015 is de basis voor Edge gelegd met de lancering van Microsoft ‘Edge Legacy’. Vol handige tools en opties maar helaas ook log, traag en vatbaar voor hackers. En zeker dat laatste is natuurlijk geen ‘unique selling point’.

De stille aftocht van Internet Explorer
De echte voorloper van Microsoft Edge is een stuk bekender bij het grote publiek; Internet Explorer. In de begindagen van het internettijdperk werd dit na verloop van tijd veruit de meest gebruikte browser. Er waren naast Netscape Navigator destijds ook weinig alternatieven. Daar kwam verandering in met de komst van andere browsers, zoals Google Chrome. Internet Explorer verloor rap aan populariteit en werd van de troon gestoten door Chrome. Erger nog, Internet Explorer kampte met een hoop security issues en was niet langer veilig in gebruik.

Open source technologie van Google
Fijn, dit ligt allemaal in het verleden. Microsoft heeft de feedback van gebruikers serieus genomen en is sindsdien hard aan de slag gegaan. De browser draait nu op de open source technologie van Google, waarvan in januari 2020 een lightversie op de markt gebracht. Microsoft Edge wordt inmiddels als standaard browser meegeleverd op ieder apparaat dat op Windows 10 draait.

Wat zijn de voordelen van Microsoft Edge?

 • Compatible met Windows én Mac computers (en ook op Android en IOS).
 • Mobiel of desktop: overal dezelfde browser ervaring.
 • Stabiel, snel en veilig (maakt gebruik van dezelfde technologie als Google Chrome).
 • Inclusief beveiliging door Microsoft: Application Guard en Smart Screen beschermen u tegen bedreigingen van buitenaf.
 • Veilig ID-gegevens bewaken met Azure AD.
 • Ondersteuning voor handige extensies zoals Evernote, LastPass en Amazon Assistent.
 • Integreert met alle Office365 applicaties.
 • Voorzien van ingebouwde notitie tool.
 • Cortana zorgt ervoor dat u in de Office365 omgeving direct de meest relevante content te zien krijgt (gebaseerd op jouw interesses) Pocket functie: handige tool om ‘longreads; op te slaan en op een later moment te lezen.
 • +Ingebouwde tracking prevention en adblocker.
 • Leesfunctie: Edge opent de pagina opnieuw maar dan zonder alle afleidende bijzaken.
 • InPrivate functie (met donkere achtergrond).
 • Verbruikt minder RAM-geheugen dan Chrome.
 • Installeer uw favoriete sites als een app, hiermee kunt u een webapplicatie als App aan de desktop koppelen. Handig als u Google Maps veel gebruikt bijvoorbeeld!

Wat zijn de nadelen van Microsoft Edge?
Beperkt aantal add-ons. Het toevoegen van de add-ons van derden is overigens wel mogelijk.

Persoonlijke voorkeuren spelen een belangrijke rol
Verder kent Edge weinig nadelen. De security issues uit de tijd van Legacy en Internet Explorer zijn opgelost en Edge is gewoon een hele veilige, stabiele internetbrowser. Uiteindelijk speelt persoonlijke voorkeur een belangrijke rol bij de keuze voor een browser. De ene zoekbalk ziet er nu eenmaal fijner, minimalistischer of overzichtelijker uit dan de ander. Daar heeft Microsoft Edge trouwens ook op ingespeeld want er zijn namelijk 4 verschillende homepagina thema’s waaruit u kunt kiezen.

Meer weten over Microsoft Teams? Onze professionals helpen u graag verder. 

Auteur

Lynn Koppei

Marketing & Communicatie bij Unilogic

Laat een reactie achter

dustin-logo-kl
U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl